Categories: Aile Psikolojisi

Çocuğunuzun Sözünü Kesmeden Dinleyin

Çocukların, küçük yaştan itibaren duygu, düşünce ve isteklerini ifade etme çabası içinde olduğunu, olaylar karşısında duygularını çoğu defa davranış olarak gösterdiğini belirten uzmanlar, "Çocuğa duygularını tanıması ve duygu, düşünce, isteklerini doğru şekilde ifade edebilmesinin öğretilmesi, çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Çocuğun sözü kesilmeden, söyleyecekleri bitene kadar dinlenmelidir" uyarısında bulunuyor.
  
Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerini ifade edebilmesini desteklemek için anne ve babanın bir dizi aktivite yapabileceğine dikkat çeken uzmanlar, çocuğun kendine ait duygu, düşünce ve isteklerinin olabileceğinin kabul edilmesi gerektiğini savunuyor. Uzmanlar, anne ve babaların çocukların duygularının gelişiminde yapabileceklerini ise  şöyle sıraladı: "Çocuğa duygularını (neşe, mutluluk, öfke korkma) tabii olduğunu, düşünce ve isteklerinin olabileceği anlatılmalıdır. Çocuk, anne ve babasının davranışlarını örnek aldığı ya da taklit ettiği için, anne ve babanın kendi duygu, düşünce ve isteklerini açıkça ifade edebilmesi çok önemlidir. Çocuğa öfke, üzüntü, mutluluk, korku ve kırgınlık gibi temel duygular, günlük konuşmalarda telaffuz edilmelidir.
  
Çocuğa duygu ile duygusunu ifade ettiği davranış arasındaki fark anlatılmalıdır. Çocuk, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmesi için cesaretlendirilmelidir. Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerini ifade etme çabasına duyarlı olunmalıdır. Çocuğa, kendisini ifade edebilmesi için zaman tanınmalıdır. Çocuğun sözü kesilmeden, söyleyecekleri bitene kadar dinlenmelidir.
  
Çocuğun hissettiklerini hissetmeye, gördüklerini görmeye çaba sarf etmeli; olaylara çocuğun dünyasından, onun gözüyle bakmaya çalışılmalıdır. Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerinin paylaşıldığını, çocuğa dokunarak veya sarılarak ifade edilmelidir. Evde alınan kararlarda çocuğun düşünceleri de alınmalıdır. Çocuğa resimli kitaplar okuyarak, çocuğun resimlerde gördüklerini anlatması için ortam hazırlanmalıdır.

 Çocuk  bir şey istediğinde, çocuğa o şeyi ne kadar çok istediğini anladığını göstermeli; yapılamayacak bir şeyse, neden  yapılamayacağı çocuğa açıklanmalıdır. Çocuk duygu, düşünce ve isteklerini ifade ettiğinde takdir edilmemi ve kutlanmalıdır. Çocuk, duygu, düşünce ve isteklerinden dolayı yadırganmamalı, eleştirilmemeli ve suçlanmamalıdır. Çocuğu duygu, düşünce ve isteklerinden dolayı engellememeli, bastırmaya çalışılmamalıdır.

 Çocuğu daha olumsuz etkileneceğini düşündüğünüz, üzüntü ve keder gibi duygulardan uzaklaştırmamalı, konu değiştirilmeye çalışılmamalıdır."

belgesi-1986

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

Dilithium’a Ihtiyac Yok

Boyle bir uzay/zaman bukulmesi bir baska bilim kurgu olayinin varligina olanak sagliyor: Isiktan hizli seyahat…

12 saat ago

Yercekimi ve Cekimsizlik (levity)

Negatif enerjinin konsepti modern fizigin degisik dallarinda ortaya cikmaktadir. Kara deliklerle baglantisi olan gizemli objeler…

24 saat ago

TVR Sagaris

TVR SAGARIS The TVR Sagaris is a sports car designed and built by the British…

1 gün ago

Kozmik Komsunun Dostu

Uzaylilarla ilgili ilk merkez olan Sirius UFO Uzay Bilimleri Arastirma Merkezi Baskani Akdogan, 'Evrende yalniz…

2 gün ago

ABD 1 Trilyon Dolari Gozden Cikarmis

Amerikan Kongresi tarafindan hazirlanan rapor Irak ve Afganistan savaslarinin maliyetini 1 trilyon dolar olarak tespit…

2 gün ago

Ogrenci Kayitlari Artik 2-3 Dk. da Yapiliyor

Turkiye istatistik Kurumu tarafindan uygulamaya konulan Adrese Dayali Nufus Kayit Sistemi'nin bir asamasi daha devreye…

3 gün ago