Programlama

iBYS Yazılımı Nedir ?

İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi ‘nın kısaltılmışıdır. Daha yeni bir terimdir. Google’da arama yaparken, google bile ısrarla “ebys yazılımı mı demek istediniz ?” diye düzeltme eğilimindedir. EBYS bambaşka bir konudur, elektronik belge yönetim sistemi anlamına gelmektedir. Konumuzun tamamen dışındadır. Bizim konumuz tamamen ibys yazılımı ‘dır.

iBYS yazılımı , bünyesinde İSG Profesyoneli çalıştıran tüm kurumların (OSGB’ler de bu kategoriye giriyor) 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle kullanmaya başlayacakları yazılım türüdür. Temelde standart İSG Yönetim veya İSG Takip yazılımlarından bir farkı yoktur. Tek farkı , arka planda Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne entegre olarak çalışmasıdır. Mevcutta kullanmakta olduğunuz yazılımı çöpe atmak zorunda değilsiniz. Servis sağlayıcınız bunun entegrasyonunu yapmakla yükümlüdür. Bakanlık şuan sadece eğitim kayıtları ile ilgili verilerin uygun verisetleri halinde bakanlığa iletilmesi istemektedir. Kademe kademe mevzuatın gerektirdiği diğer gereksinimleri de yayına alacaklardır. İSG Profesyoneli çalıştıran kurumlar yine mevcut yazılımları üzerinden kendi rutin işlerini yapmaya devam edebilirler. Ancak yazılımlarının entegre olabilmesi için , hizmet aldıkları firmanın ibys.csgb.gov.tr adresindeki entegratör firma listesinde bulunuyor olması şartı aranmaktadır. Bu listeye bir firmanın entegratör olarak girebilmesi için de, öncelikle ISO 27001 : Bilgi Güvenliği belgesinin olması ve yazılımın doğru uygun veri setlerini üretebiliyor olması gereklidir.

İSG Profesyoneli çalıştıran kurumlar, herhangi bir entegratör firmadan hizmet almaya başladıklarında, entegratör firma ile aralarında imzaladıkları sözleşmeyi uygun formatta KEP üzerinden bakanlığa iletmeleri gerekmektedir. Böylelikle, bakanlık tarafında, hangi firma hangi entegratörden hizmet aldığı belli olacaktır. Çünkü ibys yazılımı üzerinden gönderilen veri setlerinde bulunan parametrelerden bir tanesi de “Firma_Kodu” , yani entegrasyonu gerçekleştiren entegrator firma kodudur. Dolayısıyla nasıl ki, isg katip sisteminde bir isg profesyonelinin herhangi bir firmada ataması gözükmediğinde, o firma ile ilgili işlem yapamamakta, aynı mantıkla, sizler aranızdaki sözleşmeyi yapıp bakanlığa iletmediğiniz sürece , ilgili entegrator firmanın kodu ile kendi firmanızın eşleşmesi sistemde gözükemeyeceğinden dolayı sistem hata verecektir.

iBYS Yazılımı Nereden Alınır ?

Bakanlığın sitesinde belirtilen entegratör firmalardan alınır. Ancak bu yazının yazıldığı tarih itibarıyle liste halen daha boştur. Şuan bir çok firma bu konuda başvurularını tamamlamak için gayret göstermektedir. Piyasada paket olarak sunulan bir çok yazılım mevcuttur. Ancak bu yazılımlara işinizi uydurmakta zorlanıyorsanız, butik yazılım firmalarıyla çalışmanızda büyük fayda var. Bu konuda sizlere önerebileceğimiz firmalardan biri de ; böyle geniş kapsamlı bir bilgi paylaşım sitesinin yıllardır ana sponsoru olan “Deadline Bilişim” firmasıdır. Websitelerini ziyaret edebilir, konu ile ilgili kendilerinden bilgi edinebilirsiniz.

iBYS Yazılımı Fiyatları Hangi Aralıklardadır ?

iBYS Yazılımı yapan bir firma yoktur aslında, internette aratırken isg yönetim yazılımı ya da isg takip yazılımı şeklinde aratabilirsiniz. Bu şekilde karşınıza çıkan firmalar işinizi görecektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, ibys yazılımı dediğimiz şey aslında bir isg takip yazılımının bakanlığa entegrasyonu yapılmış halidir. Bu bağlamda, piyasada kullanıcı başına lisans modeli ile satış yapan firmaların sayısı hiç de az değil, Fiyat aralıkları bizlerin araştırmasına göre kullanıcı başına aylık 49 TL’lerden başlıyor 80-100 Liralara kadar çıkıyor. Bazı firmalar yıllık bazda bir lisans bedeli talep ediyorlar, kullanıcı başına yıllık 150-350 TL arasında değişiyor. Kullanıcı sayısı arttıkça birim fiyat da aşağıya inebiliyor. Butik hizmet aldığınız yerlerde kullanıcı sayısına göre lisanslama modeli genelde tercih edilmiyor. Software as a Service mantığında, aylık sabit bir bakım/kira anlaşması yapılıyor ve bu anlaşma çerçevesinde ücretsiz olarak yazılımda her türlü değişikliği yaptırabiliyorsunuz ve yazılımı siz veya müşterileriniz açtığında , heryerde kendi firmanızın logolarını görüyorlar. Yazılım size özel oluyor. Bu gibi butik yazılımların da aylık bakım/kira bedelleri 750-1500 TL arasında oluyor, kullanıcı sayısının yıllar içinde artması durumunda fiyatta genelde bir değişiklik olmuyor. Sadece yıllık tefe/tüfe oranında artış gerçekleşiyor.

 

Belgeci.com ekibi olarak sizleri bir konuda daha aydınlatmaya çalıştık umarım okuduklarınız faydalı olmuştur.

Emre ÖZÇELİKEL

C#, .NET 7, MVC ve MAUI konularında öğrenmeye ve öğretmeye meraklı bir yazılım geliştiricidir. Kendi firması üzerinden, Türkiye'nin önde gelen firmalarına yazılım destek hizmetleri vermekle beraber, eğitim kurumlarında bu konularda yüz yüze eğitimler de vermektedir.

Recent Posts

Yercekimsel (Gravitasyonel) Asilim Yontemi

Kuresel cam balona benzeyen zaman makinesini uzay ve zamanin herhangi bir koordinat noktasina dogru hareket…

11 saat ago

Trojan Nedir ?

TROJAN NEDİR? Trojan (Truva atı); iki kısımdan oluşan ve bilgisayarları uzaktan kumanda etme amacıyla yazılmış…

23 saat ago

Warp Drive’in Ilkeleri

Alcubierre’nin son yillardaki yaptigi arastirmalarina gore isik hizindan daha hizli warp yolculuklari bilim kurgu aldatmacasindan…

1 gün ago

Cosmic Flashing and Quantum Interest

Kuantum esitsizlikleri ikinci kanunun cignenmesini engelliyor. Eger sicak bir cismi sogutmak icin negatif enerjinin atisi…

2 gün ago

Ayri ve Esit Degil

 Maalesef (ki belki de degil, bu sizin bakis aciniza kalmis) kuantum teorisi negatif enerjinin varligini…

2 gün ago

Dilithium’a Ihtiyac Yok

Boyle bir uzay/zaman bukulmesi bir baska bilim kurgu olayinin varligina olanak sagliyor: Isiktan hizli seyahat…

3 gün ago