”Osmanlı devrinde ve bugüne kadar geçen Cumhuriyet çağında ve bundan evvelki Türk kültürel çağlarında ve hatta bütün kültürlü medeni cemiyetlerde edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır:

 

Söz ve manayı, yani insan dimağında yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri veya okuyanları, çok alakalı kılacak suretle söylemek ve yazmak sanatı. Bunun içindir ki, edebiyat, ister nesir halinde olsun, ister nazım şeklinde olsun, tıpkı resim gibi, heykeltraşlık gibi, bilhassa musiki gibi güzel sanatlardan sayılagelmektedir.

 

Beşeriyette en müspet ilim ve en ince teknik esaslarına dayanan hayatla ve kanla karşılaşmak kendileri için mukadder olan askerlik gibi yüksek bir idealist meslek dahi, kendini içinde bulunduğu içtimai heyete anlatabilmek ve bu büyük insanlık  ve kahramanlık yolculuğunu hazırlayabilmek için, uyandırıcı, hedeflendirici, yürütücü ve nihayet fedakâr ve kahraman yapıcı, vasıtayı edebiyatta bulur.

 

Bu itibarla, edebiyatın her insan cemiyeti ve bu cemiyetin hal ve istikbalini koruyan ve koruyacak olan her teşekkül için, en esaslı terbiye vasıtalarından biri olduğu kolaylıkla anlaşılır.

 

Bunun içindir ki, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı (Milli Eğitim), edebiyat  tedrisinde (öğretiminde) şu noktalara bilhassa ehemmiyet ve kıymet vermelidir.

 

a) Türk çocuğunun kafasını, fıtri yaratılışındaki dikkat ve itinaya göre tekevvün ettirmek (oluşturmak). Bu, cumhuriyetin sıhhi düzeni ile alâkadar olan vekalete de teveccüh eden bir vazifedir.

 

b) Güzel muhafaza edilen, Türk kafa ve zekâlarını açmak, yaymak, genişletmek. Bu, bilhassa Kültür Bakanlığı’nın vazifesidir. Bununla birlikte olarak, müstait  Türk çocuk kafalarına müspet ilim ve maddi teknik mefhumlarını, yalnız nazari olarak değil, aynı zamanda pratik vasıtalar ile de yerleştirmek.

 

c) Bir taraftan da, Türk kafalarındaki kabiliyetleri, Türk karakterindeki sağlamlıkları, Türk duygularındaki yükseklik ve genişlikleri, kendilerini hiç zorlamadan, natürel bir tarzda ve olduğu gibi ifadeye onları alıştırmak.

 

Bunlar yapılınca, netice şu olacaktır: Türk çocuğu konuşuken, onun beyan ve anlatış tarzı, Türk çocuğu yazarken onun ifade üslubu, kendisini dinleyenleri, onun yürüdüğü yola götürebilecek bu kabiliyeti sayesinde, Türk çocuğu kendisini  dinleyen veya yazısını okuyanları, peşine takarak yüksek Türk ülküsünü iletebilecek, ulaştırabilecektir.

 

Bu edebiyat telakkisi, böyle bir edebiyat tedrisi sayesindedir ki, edebiyat medlûlünden anlaşılan gayeye varmak mümkün olabilir.” (1937)

 

Kaynak: Atatürk’ten Yazdıklarım
belgesi-2610

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

Serbest Kursu Kurallari

Serbest kursude akliniza gelebilcek hersey hakkinda yorumlarinizi dusuncelerinizi yazabilirsiniz. Ancak yazacaginiz yazinin bir egitsel yani…

4 saat ago

Adonis

  ADONİS Adonis - bazı kaynaklarda Afrodit’in oğlu, bazılarında ise sevdiği kişi olarak gösterilmektedir. Mitolojide…

16 saat ago

Haberi Yazdim, PKK’ya operasyonu engelledim

ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK liderlerine kar gizli operasyon planladn yazan gazeteci Robert Novak, bu bilginin…

1 gün ago

Yumurtalı kabak kavurması

Malzeme listesi: -1 kg.kabak -2 adet orta boy soğan -3 tane taze soğan -1 demet…

2 gün ago

Restore Selections for Exchange Mailboxes backed up utilizing Backup Exec 11d 7170 Granular Restore Technology (GRT) may not display all items

When an Exchange Information Store (IS) backup is performed with Backup Exec 11.0 utilizing the…

2 gün ago

How to Backup individual Exchange mailboxes and Public Folders in Backup Exec 11d for Windows Servers

In previous versions of Backup Exec, individual Exchange mailboxes were backed up separately from the…

3 gün ago