Categories: Biyoloji

Uyku Hakkında Az Bilinenler

Uyku insan hayatında sırrı tam olarak çözülememiş enteresan bir olaydır. Uykunun nasıl olduğunu bir bakıma hepimiz biliriz. Uyuyan bir insanda aşağıdaki durumlar gözlemlenir;
•Yatarak uyur. •Gözleri kapalıdır.•Çok yüksek bir ses olmadıkça, hiçbir şeyi işitmez. •Daha yavaş ve ritmik olarak nefes alır. •Adaleler tamamen gevşemiştir. (Eğer bir koltukta otururken uyumuşsanız, derin uykuda koltuktan düşebilirsiniz.) •Bir veya iki saatte bir kendi vücudunu elleri ile kontrol eder. Bunlara ilave olarak kalp atışı yavaşlar ve beyinde rüya denilen çok ilginç olaylar oluşur. Diğer bir deyişle uyuyan insan çevresinde oluşan şeylerin çoğuna ilgisizdir. Uyuyan bir insan ile komada olan bir hasta arasındaki en önemli fark, uykuda olanın yeterli bir dış müdahale ile uyandırılabilmesidir.

Vahşi doğada yaşayan hayvanlar için bu düzgün ve etrafa ilgisiz, yaklaşık sekiz saatlik uyuma periyodu pek mümkün görünmemekte, insan için düzenli uyku durumunun ilahi evrimi süresince oluştuğu sanılmaktadır. Sürüngenler, kuşlar ve memeliler hepsi uyurlar. Onlar da uykularında kısa süreler için de olsa çevreleri ile ilişkilerini keserler. Bazı balıkların ve kurbağa gibi hem suda, hem de karada yaşayanların da belirli sürelerde aktivitelerini yavaşlattıkları, fakat hiçbir zaman çevre ile ilgilerini kesmedikleri biliniyor. Böceklerin ise uyuyup uyumadıkları bilinmiyor, ancak onların da bazıları gece, bazıları gündüz hareketsiz kalıyor. Beyin dalgaları üzerine yapılan çalışmalar sonucu, sürüngenlerin rüya görmedikleri, kuşların çok az, memelilerin ise hepsinin uykularında rüya gördükleri saptanmıştır. İlginç olan noktalardan biri şu ki, inekler ayakta uyurken değil de, yatarken rüya görebilmektedirler.

Hayvanların uyku süreçleri de farklıdır. Örneğin insan bir kere ve uzun süre uyurken, köpekler kısa aralıklarla bütün gün uyurlar. Hayvanların bazıları uyku için geceyi tercih ederken, bazıları gündüzü tercih eder.
İnsanların uyku ihtiyacı yaşlandıkça azalır. Yeni doğmuş bir bebeğin uyku ihtiyacı günde 20 saat iken, dört yaşında 12 saate, on sekiz yaşında 10 saate düşer. Yetişkinler uyku için 7–9 saate ihtiyaç duyarlar ama genelde 6 saat yeterlidir.

 

belgesi-2042

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

Ogrenci Kayitlari Artik 2-3 Dk. da Yapiliyor

Turkiye istatistik Kurumu tarafindan uygulamaya konulan Adrese Dayali Nufus Kayit Sistemi'nin bir asamasi daha devreye…

37 dakika ago

Tubitak’tan Ogrencilere Karsiliksiz Burs

TUBITAK Bilim Kurulu, 2007 OSS sonuclarina gore basarili olan universite ogrencilerine mecburi hizmet ve geri…

13 saat ago

Serbest Kursu Kurallari

Serbest kursude akliniza gelebilcek hersey hakkinda yorumlarinizi dusuncelerinizi yazabilirsiniz. Ancak yazacaginiz yazinin bir egitsel yani…

1 gün ago

Adonis

  ADONİS Adonis - bazı kaynaklarda Afrodit’in oğlu, bazılarında ise sevdiği kişi olarak gösterilmektedir. Mitolojide…

2 gün ago

Haberi Yazdim, PKK’ya operasyonu engelledim

ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK liderlerine kar gizli operasyon planladn yazan gazeteci Robert Novak, bu bilginin…

2 gün ago

Yumurtalı kabak kavurması

Malzeme listesi: -1 kg.kabak -2 adet orta boy soğan -3 tane taze soğan -1 demet…

3 gün ago