Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır

Organlarımızın farklı görevleri vardır ve bu işlevlerini sistematik bir plan içerisinde sağlıklı oldukları süre zarfında çalıştırmaktadırlar.  Eğer bir organınızda durgunluk yada aksaklık söz konusu olduğu zaman bazı rahatsızlıklar, hastalıklar, cilt lekeleri yada ağrıların oluşması söz konusu olabilir.

Sindirim sisteminizin görevi sadece yediğiniz yiyecekleri sindirmek şeklinde görevleri yoktur. Gerekli olan tüm enzimleri enjekte etme konusunda sizlere yardımcı olmak ile birlikte sağlıklı bir kişi olmanız için vitamin, yağ, mineral, protein gibi maddeleri elde etmenizi sağlayacaklardır. Hastalıklara karşı korunmak ve dirençli bir bünyeye sahip olmak için baklagiller, meyve, sebze, vitamin ve mineralleri doğal organik ürünlerden almanız gerekir. Bu tür gıdaların alınmasından sonra sindirim sistemi devreye girerek, küçük parçalar haline getirilmesi, yararlı hale dönüştürülmesi, hücrelerinize ve kana ulaşması anlamında harekete geçecektir. Tabiki bu görevleri yerine getirmek için kan dolaşımını kullanarak, karbonhidrat, ve su bileşenlerindeki gereksinim duyulmakta olan hücre ve organlara iletecektir.

Sindirim Sistemi Tek Başına mı Çalışır?
Hayır tek başına görevleri yerine getirmez ve onun bağlı olduğu bazı organlar vardır. Sindirim sistemi organları arasında: mide, ince bağırsak, tükürük salgısı, yutak, kalın bağırsak, anüs, yemek borusu vardır. Bu mekanizmanın çalışması aldığınız besinler ile tetiklenir. Dişiniz parçalara ayırır ve tükürük salgısı bir miktar yumuşatmasını sağlar. Besinleriniz yutak vasıtası ile yemek borusundan geçerek yolu takip eder. Mideye gelen yiyecekler mide suyunuz ile karışır ve proteinleri ayırarak, kimyasal reaksiyon sonucunda işlevini tamamlar. Besinleriniz artık çok daha küçük parçalara ayrılmıştır ve sonrasında ince bağırsak aracılığı ile kanınıza karışır. Protein, protein bileşenleri, karbonhidrat ince bağırsaktan geçer ve bu arada sizler için faydalı olan maddeler kanınıza enjekte edilmektedir. Mineraller ve su ile ayrıştırılma işleminden sonra kalın bağırsağa ulaştırılır ve anüs yardımı ile atılımı sağlanır.

Gastroenteroloji Bölümü İlgilenir
Sindirim sisteminizde eğer bazı rahatsızlıklar söz konusu ise bunun teşhisi ve tedavisi için gastroenteroloji bölümünün alanına girmektedir. Midenizdeki bazı sorunlar, bu tür hastalıkların habercisi olabilir. Ülser ve gastrit ise yediğiniz bazı yiyecekleri tüketme açısından sizleri engelleyebilir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları arasında, hemoroit, spastik kolon, kanamalar, tifo yer alabilir. Diğer bir hastalığın adı ise sirozdur ve ciddi sorunlara yol açabilir iyileşme oranı ise maalesef yoktur. Erken teşhisin önemli olduğunu ve hızlıca vücut ile adapte olması ile kişinin hayat standardını düşürebileceğini belirtelim. İçtiğiniz suyun kirli olması, alkol tüketimi, gazlı içecekler, sağlıksız ve yanlış beslenme sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilmektedir.

Emre ÖZÇELİKEL , 23 belge yazmış

C#, .NET 7, MVC ve MAUI konularında öğrenmeye ve öğretmeye meraklı bir yazılım geliştiricidir. Kendi firması üzerinden, Türkiye'nin önde gelen firmalarına yazılım destek hizmetleri vermekle beraber, eğitim kurumlarında bu konularda yüz yüze eğitimler de vermektedir.

Cevap Gönderin