Anne Karnında Bebeğin Gelişimi

Çocuk, anne babanın hücrelerinin birleşmesinden meydana gelir. 46 kromozomdan oluşur, bu sayının değişmesi genetik açıdan çeşitli sakatlıkların var olduğunu veya olabileceğini gösterir. Anne karnında göbek kordonu vasıtası ile annesinin kanı ile kendine ulaşan besinleri alarak gelişir. Aşağıda hafta hafta bu gelişme seyrini verdim ki bence özellikle annenin bu gelişim hakkında az da olsa bilgisi olmalıdır.

1.Hafta :
Döllenmeyi takip eden 30 saat boyunca hücre bölünerek çoğalır. Yavaş yavaş aşağıya inerek rahim duvarına yerleşir.

2.Hafta :
Bölünüp çoğalan hücrelerin bir kısmı plasentayı ve göbek kordununu meydana getirir. Bir başka hücre grubu koruyucu keseyi oluşturmak için harekete geçer.

3.Hafta :
İki bölme halinde kalp, göz, kulak taslakları ortaya çıkar.Boy 3 milimetre kadardır. Aşerme denilen bulantı ve kusma bu devre de ortaya çıkar.

4.Hafta :
Ağırlık 0,4 grama boy ise 4 milimetreye ulaşır. Baş ve gövde seçilmeye başlanır. Kol ve bacaklar tomurcuklanır. Kalp tam şeklini almasa da atmaya başlar.

5.Hafta :
Kol ve bacaklar şekillenmeye, kalp atışları hızlanmaya başlar. Omuzlar ortaya çıkar. Parmaklar tomurcuklanır. Burun, üst çene mide taslakları oluşmaya başlar.

6.Hafta :
İskelt kıkırdak halde belirmeye başlar. Sindirim, üreme, solunum organları hızla gelişirken; el parmaklarının 5′ i de seçilebilir. Ayak parmakları tomurcukanmaktadır. Beyin ve sinir imalatı sürmektedir. Boy ise 2 santimetredir.

7.Hafta :
Üst ve alt çene ayırt edilebilir. Kulak kepçesi ortaya çıkmış, işitme sistemi tamamlanmıştır. Mide, karaciğer, böbrekler çalışmaya başlamıştır. El parmakları tamamen ortaya çıkmış, ayak parmakları gelişmesine devam etmektedir. Kan dolaşımının büyük birbölümünü kalp devralmıştır. Boy 2,5 santimetredir.

8.Hafta :
Böbrekler seçilmeye , göz, kulak, burun ve ağız belli olmaya başlamıştır.Parmaklar iyice şekillenmiştir. Ağırlık 2 gram, boy 3 santimetre civarındadır.

9.Hafta :
Embriyo devrini tamamlayan bebek, fetüs adını almıştır. Plasenta, görevini tamamlamış, gelişmesini tamamlamıştır. Bebeğin cinsiyeti belli olmaktadır. Göz kapakları seçilmekte, gözler kaymaya başlamaktadır. Bebek basit refleksler göstrmeye başlamıştır. Bu devrede bebeğin bütün organları tamamlanmış ve cinsiyeti seçilebilir seviyeye gelmiştir. Bundan sonra gelişme olgunlaşma şeklinde devam edecektir.Bebeğin hareketleri anne tarafından ancak 16. haftada hissedilebilir.

Anne karnında bebeğin gelişimini yüzeysel olarak anlatmaya çalıştık. 9. Haftadan sonrasını yani 9. aya kadar ki kısmı burada anlatmayacağız, zaten bu süreçte yeni bir organ oluşumu olmaz sadece mevcut sistemler ve organlar gelişir.

 

belgesi-2856

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin