Balgam Nedir ?

Solunum yollarinda iltihap ya da tahris sebebiyle meydana gelen, oksurerek cikarilan sumuksu salgi. Solunum organlari (akciger, bronslar) hastaliklarinda balgam onemlidir. Muayenesi ile hastaligin tabiati ve yeri hakkinda kesin bilgiler elde edilir. Balgamin miktari, hastalik cinsine gore degisir. Bazi hastaliklarda siddetli oksuruge karsilik az balgam gelir (tuberkuloz baslangici, kuru bronsit), bazi hastaliklarda ise pek coktur (kavernli tuberkuloz, bronsektazide). Rengi ve kokusu da hastaligin cinsi ve seyri ile degisir. Renksiz, saydam, kirli yesilimtrak, sapsari, yesil, sari olabilir.

Balgam, icindeki maddelere gore cesitlere ayrilir: a – Sumuksu Balgam yapiskan, cam gibi saydam, tukruk hokkasinin dibine yapisan bir balgamdir. Bronsitin ve bazen tuberkulozun baslangicinda gorulur, b – Irinli balgam, kopuksuz, irinden ibaret bir balgamdir. Solunum yollarinin irinli bir hastaliginda (ampiyem, bronsektazi, kronik bronsit) gorulur, e – Sumuksu-irinli balgam, en cok gorulen bir balgamdir. Kronik bronsitte, tuberkulozda gorulur, c – Seroz balgam, sulu kopuklu coklukla hafif kirmizi bir balgamdir. Akciger odeminde gorulur: d- Kanli balgam, kanin fazla bulundugu bir balgamdir. Solunum yollari damarlarinin cesitli asinmalari sonucu (brons ve akciger damarlari afetleri, ulser) kanin balgama karismasi meydana gelir. Balgam bulgularinin en tehlikelisi olan kan (hemoptizi) coklukla tuberkulozda gorulur. Tuberkulozun ilerlemis devrelerinde buyucek kavernlerden gelen kan, hem coktur, hem de gelmesi uzun surer, Bazan da hastayi oldurecek kadar kan kaybina sebep olur. e – fibrinli balgam, cam gibi saydam, yapiskan, kabin dibine yapisan bir balgamdir. Coklukla pnomonide gorulur.

Balgama, ilkin gozle bakilarak genel bir fikir elde edilir. Balgamin gerektiginde mikroskobik muayenesi yapilarak, bakteriyoloji ve kimyanin sagladigi usullerle muayenesi yapilir ve icindeki maddelerin miktarlari anlasilir.

belgesi-1375

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin