Bir Iletisim Modeli

Bir iletisim modeli temel olarak 5 elemandan olusur. Bunlar ;
 
Source (Kaynak) : Bu eleman iletisim modelimizde iletilecek olan datayi olusturmakla yukumludur. Ornegin telefonlar, kisisel bilgisayarlar.
 
Transmitter (iletici) : Genellikle kaynak tarafindan olusturulmus datalar hedef noktaya direct olarak iletilmezler. Arada bir transmitter dedigimiz bir cihaza ihtiyac olur. Transmitter’in asil gorevi kaynaktan gelen datalari transmission system’in anlayacagi sekilde donusturmek(transform) yada encode etmektir. Ornegin genellikle evlerimizde cogumuzun kullandigi bir system den ornek vereyim. En basitinden internete baglanirken gerek adsl modem olsun gerek cevirmeli modem olsun kullanmak zorundayiz. Cunku bilgisayarimizin gonderilmek uzere urettigi datalar telekom sebekesi tarafindan anlasilmaz datalardir. Modem kullaniriz cunku modem cihazi bu datalari telekom da bulunan ana iletim sisteminin anlayacagi hale getirir. Ornegin cevirmeli modem kullaniyorsak, bu cihaz bilgisayarimizin urettigi dijital sinyalleri module ederek analog sinyallere yani telekomun anlayacagi hale getirir ve iletir. Ayni zamanda telekomun ana iletim sisteminden bizim bilgisayarimza gonderilmek uzere yola cikmis analog sinyalleri demodule ederek dijital sinyallere yani bizim bilgisayarimizin anlayacagi dile cevirir. Ayni mantik adsl modemlerde de gecerlidir. Ancak onlarin sinyalleri donusturme bicimi biraz daha farklidir. Bu konumuzla henuz ilgili olmadigi icin bu konuya girmeyecegim.
 
Transmission System (iletim sistemi) :  Bu iletim sistemi bildigimiz basit bir data kablosu da olabilir ya da kaynakla hedefi birbirine baglayan kompleks bi ag da olabilir.
 
Receiver ( alici ) : Receiver in temel gorevi iletim sisteminden gelen datalari Kabul edip hedefin anlayacagi sekle cevirmektir.Ornek olarak transmitter daki modem ornegini hatirlayabiliriz. Receiverin gorevi transmission system den gelen analog sinyalleri digital sinyallere cevirmektir.
 
Yalniz mantik olarak dusunmek gerekirki Transmitter ile Receiver ayni cihazlar olabilecegi gibi farkli cihazlar da olabilirler. Yani diyelim birbirine internet uzerinden bagli iki tane bilgisayar dusunelim. Biri cevirmeli modem ile internete baglaniyor digeri de Ethernet karti araciligi ile bir yerel network uzerinden internete baglaniyor. Bu durumda bir bilgisayarin transmitter’I Ethernet karti olurken digger cihazin transmitter’I cevirmeli modem olmus oluyor. O yuzden transmitter daima modemdir diye bir genelleme yapilamaz. Bu durum sistemden sisteme degisir. Ama sonuc olarak bir baglanti kurulabilmesi icin mantiken bir transmitter ve receiver a ihtiyac vardir.
 
Destination (hedef): Gorevi receiver dan gelen datalari almaktir.
 
Bir Iletisim Modeli ya da sistemi kurabilmek icin dikkat edilmesi gereken bazi etmenler vardir. Bunlari yazmis oldugum ayni dizindeki “Iletisim Modeli tasarlarken dikkat edilmesi gereken etmenler” adli belgeden arzu ederseniz okuyabilirsiniz.

Kaynak: Data And Computer Communications 7th Edition Prentice Hall
belgesi-764

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin