Disiplinsiz Çocuk Eğitimi Olmaz

Penny Palmano kaleme aldığı Teşekkür Ederim, Siz Nasılsınız? adlı kitapta bütün dünyada yok satıyor. Son dönemlerdeki birçok teorinin aksine çocuk eğitiminde otorite ve disiplinin şart olduğunun altının çizildiği kitapta anne ve babaların çocuklarına görgülü olmayı nasıl öğretebileceklerinin sırlarını anlatıyor.

Çocukların eğitimi konusunda hemen her dönem farklı yöntemler öneriliyor. Kimi uzmanlar özellikle bebeklikten hemen sonraki dönemde çocuğun isteklerine olumlu yanıt verilmesi gerektiğini söylerken kimileri ise bunun bencil bireyler yetiştirmekten başka bir işe yaramayacağını iddia ediyor. Penny Palmano’nun tüm dünyada bestseller olan kitabı Teşekkür Ederim, Siz Nasılsınız? ebeveynlere çocuk eğitimi için farklı bir bakış açısı sunuyor. Palmano kitabında birçok yeni nesil teorinin aksine çocukların uyumlu ve sosyal yönleri gelişkin bireyler olabilmesi için disiplin ve sınırlara ihtiyaçları olduğunu vurguluyor.

Görüşlerini bakıcılık yaparken ve kendi çocuklarını yetiştirirken edindiği tecrübelere dayandıran Palmano beslenmeden iletişime, toplum içinde nezaket kurallarını benimsetme yöntemlerinden çalışan anne-babalara önerilere kadar birçok konuyu anekdotlarla anlatıyor. Palmano’ya göre çocuğa iyi huylu, terbiyeli ve saygılı olmayı öğretmek daha bebeklikten başlayan bir süreç. Yani kötü huylar edinmelerine müsaade edip sonradan düzeltmeye çalışmak son derece zor bir durum.

TERBİYEYİ ÖDÜLLENDİRİN

Kitabının ilk bölümün beslenme ve yeme alışkanlığına ayıran Palmano’nun bu konudaki önerisi ebeveynlerin evde yüksek şekerli içecekler, yağ oranı yüksek atıştırmalıklar bulundurmaması. Kitapta ayrıca beslenme konusunda başka bir noktaya daha dikkat çekiliyor: ‘Eğer çocuklar, annelerinin devamlı olarak bir diyetten diğer diyete geçtiğini, kilolarından şikayet ettiğini duyarak büyürse bu durum çocuğun ileride yeme bozukluğuna yol açabilecek korkulara sahip olmasına neden olur.’

‘Disiplin kelimesi ebeveynlikten yıllar önce kayboldu’ diyen Penny Palmano çocuklara disiplin uygulanmaya nasıl başlanacağını şu kurallarla özetliyor:

Sınırlar koyun. l Ses tonunuzu ve vücut dilinizi değiştirin. l Emirlere karşı gelinmeyeceğini unutmayın. l Devamlılık ve tutarlılık gösterin. l Kuralları anlaşılır ve basit koyun. l Çocuklara kendilerinden beklentilerinizin neler olduğunu söyleyin. l Terbiyeli olmalarını destekleyin ve ödüllendirin. l Terbiyesizliklerine karşı katı olun. l ‘Hayır’ın anlamının neden ‘hayır’ olduğunu öğretin. l Sakin olun ve kontrolünüzü kaybetmeyin.

Mızmızlanınca ne yapmalı?

Çocuklarınızın mızmızlanmasından, kimi zaman saldırgan tavırlar göstermesinden, paylaşımcı olmamasından şikayetçiyseniz bu önerilere bir göz atın. Palmano çocukların bir şeyler istediklerinde ya da istedikleri olmadığında mızmızlanmaya başlamalarını önlemek için şöyle bir öneride bulunuyor: ‘Çocuğunuzla göz göze gelene kadar yere çömelin. Söylediklerinden hiçbir şey anlayamadığınızı belirtin ve normal sesle konuşmalarını isteyin.’ Eğer çocuğunuz paylaşmayı henüz öğrenemediyse o zaman şöyle bir yöntem denemenizde fayda var: ‘Çocuğa belli bir süreliğine bir oyuncak verin. Sonra oyuncakta oynama sırasının bir başka çocukta olduğunu söyleyin. Bu isteğiniz yerine getirildiği taktirde çocuğa övgüde bulunun.’ Peki ya çocuğunuz bir başka çocuğa şiddet uyguluyorsa… O zaman yapmanız gerekenleri de şöyle sıralıyor Palmano: ‘Sert bir ses tonu ve ifadeyle ‘Bunu yapmamalısın’ deyin ve kurbanından özür dilemesini sağlayın. Bazı çocuklar erken yaşlarda dahi saldırgan davranışlar gösterdiklerinde ilgi gördüklerini algılarlar ve bundan hoşlanırlar. Bunun önüne geçebilmek ve farklı türde bir ilginin de hoşuna gitmesini sağlamak için arkadaşlarıyla güzel güzel oynadığında, teşekkür ettiğinde, lütfen dediğinde ortam içinde beğeni topladığını ona hissettirin.’

‘Ağzın doluyken konuşma’ demeyin

Palmano kitabında çocuklara hangi yaşta hangi görgü kuralını hangi yöntemle öğretmek gerektiğini de anlatıyor. Örneğin ‘Sofra terbiyesini öğretmek için ‘Ağzında yemek varken konuşma. Çatalını düzgün tut. Dik otur’ gibi talimatlar yerine daha cesaretlendirici olan ‘… yapmayı unutma’ kelimeleri kullanılmalı’ diyen Palmano çocukların çatal bıçak kullanmaları ile ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor: ‘Çocuklar çatal bıçak kullanmak için 2,5-3 yaşlarında hazır ve istekli olurlar. Ama ne zaman başlarsanız başlayın eğer çocuğunuzun beceremediğini görürseniz birkaç ay hiç uğraşmayın. Daha sonra çatal ve bıçağı nasıl kullanacaklarını tekrar öğretin. Yemek esnasında konuşurken veya bir şey içerken çatal ve bıçaklarını tabağın iki yanına koymalarını öğretin. Yemek bittiğinde ise tabağın ortasından aşağı doğru koymalılar. Gençlere eğer resmi yemeğe davet edilirlerse ve karşılarına bir dizi çatal ve bıçak çıkacak olursa verilen yemeklerle en dıştan başlayarak içe doğru bu çatal bıçakları kullanmaları gerektiğini anlatın.
 

belgesi-2147

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin