Dosyalama Sistemleri

Dosyalarimizin sabit disk ya da floppy disk uzerinde saklanabilmeleri ve oralardan okunabilmeleri-yazilabilmeleri icin dosya sistemlerini kullaniyoruz. Microsoft isletim sistemlerini kullanan bilgisayarlarda dort adet dosya sistemi kullanilabiliyor:

1)      FAT16
2)      FAT32
3)      NTFS4
4)      NTFS5

FAT’in acilimi File Allocation Table, NTFS’in acilimi NT File System.

Yukarida yer alan dort dosya sisteminin farkli ozellikleri var. Simdi bunlara bir bakalim:

FAT16

Bu dosya sisteminde maksimum 4 GB’lik disk bolumleri (partition ya da volume) tanimlanabilir. Bu dosya sistemi guvenli (secure) ve guvenilir (reliable) degildir. Guvenli olmamasi bu dosya sisteminde ag uzerinden gecerli olan paylasim izinleri disinda, yerel olarak izinlerin verilemeyecegi anlamina gelir. Yani, makinenin basina oturan ve oturum acabilen (logon) bir kisi FAT16 sistemine sahip bolumlere erisebilir ve her seyi yapabilir. Onu engelleyici hicbir sey yapilamaz. Guvenilir olmamasi ise bu dosya sisteminin daha kisa zamanda bozulabilmesidir. Ama FAT16 dosya sisteminin cok onemli bir avantaji vardir: Butun isletim sistemleri tarafindan taninir. Microsoft’un butun isletim sistemleri ((DOS, Windows 3.11, Windows 95-98-Me, Windows NT, Windows 2000, Windows XP) tarafindan desteklendigi gibi Microsoft disi isletim sistemleri (OS/2, Linux vb.) tarafindan da desteklenir.

 

FAT32

FAT32 dosya sistemi FAT16 dosya sisteminin daha gelismisidir. Burada tanimlanacak disk bolumu 2000 GB’a ( 2 TeraByte) kadar cikabilir. Ama bu sistem de guvenli ve guvenilir degildir. Bu dosya sistemi yalnizca Windows 98, Windows 2000 ve Windows XP isletim sistemleri tarafindan desteklenir. Diger isletim sistemleri bu dosya sistemine sahip disk bolumlerine ulasamazlar.

 

NTFS4

NTFS4, adindan da anlasilabilecegi gibi NT’nin (ve sonraki isletim sistemleri olan Windows 2000 ve Windows XP’nin) destekledigi dosya sistemidir. Bu dosya sistemi hem guvenli, hem de guvenilirdir. Burada makinenin basina oturup oturum acan bir kisiye karsi bile dosyalarimizi koruma mumkundur. Ayrica islemlerini cok denetimli bir sekilde yapar ve sistemin kolay kolay bozulmasina izin verilmez. Dezavantaji ise DOS, Windows 3.1, Windows 95-98-Me isletim sistemleri tarafindan taninamamasidir. NTFS’de tanimlanabilecek disk bolumu 12 Exa Byte’a (EB) kadar cikabilir. ( 1 EB=1000 Peta Byte, 1 Peta Byte=1000 Tera Byte, 1 Tera Byte=1000 GB).

 

NTFS5

NTFS4’un butun ozelliklerine sahiptir. Ek olarak disk kotasi ve kriptolu dosya sistemini destekler. Ama yalnizca Windows 2000, Windows XP ve Service Pack 4 (ya da yukarisi) yuklu Windows NT tarafindan taninir.

Kaynak: muratyildirimoglu.com
belgesi-647

Gelen Popüler Aramalar:

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin