ERP Bir Sirketin Performansini Nasil Arttirir?

 ERP’nin en onemli yarari cok farkli sorunlara cozumler ureterek firmanizin musteri siparis alma metotlarini gelistirmesi, bunlari is emirlerine donusturerek fatura ve girdi takibini kolaylastirmasidir, ERP olmasaydi eski metotlarla is surecleriniz devam edecekti. Bundan dolayi ERP genellikle gercek bir ofis araci olarak adlandirilir. Sadece satin-alma giris islemlerine imkan tanimakla kalmaz (Her ne kadar cogu ERP cozum saglayici firma CRM yazilimini bunun icin gelistirmis olsa da); aksine, ERP siparisi alir, sundugu yazilim araciligiyla is akislarini farkli adimlarla cizelgeleme yaparak islemleri otomatik olarak planlar. Bir musteri hizmetleri temsilcisi herhangi bir musteri siparisini ERP sistemine girdiginde, artik siparisi tamamlamak icin tum gerekli bilgilere sahiptir. (Ornegin; finans modulunden musterinin kredibilitesi ve siparis tarihi, stok modulunden envanter seviyesi, ve lojistik modulden liman yukleme cizelgelemesi gibi ilgilere ulasmak mumkun.)

Farkli bolumlerdeki tum calisanlar ayni bilgiyi goruntuleyebilir ve guncelleyebilir. Bir departman siparisle ilgili islemini tamamladiktan sonra ERP araciligiyla otomatik olarak diger bolume yonlendirilir. Siparisin hangi asamada oldugunu ogrenmek icin sadece sisteme giris yapmaniz ve siparis izini takip etmeniz yeterli. Bu sayede siparis islemleriniz hizli bir sekilde planlanir, musteriler siparislerini eski sisteme gore daha az hata orani ile daha hizli alirlar. ERP bu basarisini diger onemli is emirlerinde de gerceklestirir, calisanlarin sosyal yardimlari ya da finansal raporlar gibi.

Bu istenen ERP sonucu olmakla beraber, gercekte ise bu surec daha uzun ve zordur.

Simdi basit olmasina ragmen bir ornekle irdeleyelim bu konuyu. Finans kendi isini yapar, depo kendi isini yapar, departmanlar arasi her hangi bir bolumde sorun meydana gelirse, bu sorun ilgili kimse haric diger departmanlari ilgilendirmeyecek. ERP ile calisan sistemler de bu artik gecerli degil. Musteri iliskileri temsilcisinin gorevi artik sadece siparis girisini yapip enter tusuna basmak degil. ERP ekrani artik onlarin sorumluluklarini daha da genisletiyor. Finans departmanindan musterinin kredibilitesini ogrenebilir, depo kayitlarinda urunun stok durumunu ogrenebilir. Musteri zamaninda odeme yapabilecek mi? Mali zamaninda teslim edebilecek mi? Tum bunlar musteri iliskileri temsilcilerinin daha onceden ongoremedigi karar destek sistemleridir, tum bu cevaplar musteriyi ve kurum icindeki her bir departmani etkiler. Fakat bunlar sadece musteri iliskileri temsilcilerinin elde ettigi yararlar degildir. Artik depo calisanlari da halihazirda tuttuklari ya da kagit uzerinde ki envanter kayitlarini online sisteme girerler. Eger bu tur envanter kayitlari sisteme aktarilmazsa, musteri iliskileri temsilcileri ilgili urunu stok verilerinde dusuk stok olarak gorunce istenen urunun stogunda bulunmadigini soyleyecektir. Muhasebe islemleri, sorumluluk ve iletisim hic bu kadar test edilmemistir daha once.

Insanlar degisimi sevmezler genel olarak, ve ERP’nin kendi islerini nasil etkileyecegini merak ederler. Bu da ERP uygulamalarindaki en onemli zorluklardan biridir. Gercekte firmalarin is yapis yontemlerinin degisiminde yazilimin etkisi daha azdir. Eger ERP’yi calisanlarinizin siparis alma yontemlerini gelistirmek, urun imalati, yukleme ve hesap islemleri icin kullanacaksaniz faydalarini goreceksiniz. Insanlarin is yapis yontemlerini degistirmeden sadece yazilim yuklemenin firmaniza hic bir getirisi olmayacaktir. Aksi durumda yeni sistemi eski sistemle degistirmekle is surecleriniz yavaslayacak ve herkes yeni sistemin hic bir katkisinin olmadigini dusunecektir.


Kaynak: erpdanismani.com
belgesi-1281

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin