Warp Hizi

Gorunen o ki, Gene Roddenberry ve diger yazarlar, warp teknolojisini hayal ettiklerinde ne yaptiklarinin acikca farkindaydilar. Boylece murettebat,   galaksinin buyuk kisimlarini yaslanmadan gezebilecekti. Cunku isik hizinda yol alinsa dahi, Dunya’ya en yakin yildiz olan Proxima Centauri’ye ancak dort  yilda varilabilir.

 Kisacasi, eger "yeni ve garip yasam bicimleri" ararken izleyiciyi sikmak istemiyorsaniz, isik hizini asmalisiniz.

 Su an herhalde Einstein’in izafiyet kuramina gore hic bir seyin isik hizina yakin hizlarda yol alamayacagini soylemeye hazirlaniyorsunuzdur. Ve haklisiniz…
Einstein’a gore, bir yildiz gemisi isik hizina yakin hizlara ulasirsa, garip durumlar ortaya cikacaktir. Gemi murettebatina guvertedeki olaylar normal gozukecektir. Ama duragan bir gozlemci icin, gemideki zaman daha yavas geciyor gibi gorunecektir. Gemi daha kisa ve murettebat daha ince gorunecektir. Ve daha onemlisi, gemi daha agirlasacaktir; o kadar ki, isik hizina yaklastikca, onu hizlandirmak icin sonsuz enerji gerekecektir.Ama eger warp space(bukulmus uzay) daysaniz, isik hizi, hatta fazlasi mumkun hale gelir.      
      Case Western Reserve Universitesi Fizik Departmani baskani Lawrence Krauss’a gore, bu mumkun olmakla kalmiyor, su anda oluyor bile! Yine Einstein’in izafiyet teorisi sayesinde biliyoruz ki uzay statik (duragan) degil, hayli elastiktir.

Kutlesi olan her cisim uzayi bukecektir (veya sikistiracaktir da denebilir). Ve tabi ki kutle arttikca bu etki de artacaktir. Yildizlar veya kara delikler bu konuda oldukca iyidirler.

Krauss’a gore uzayi buken tek sey kutle degildir. Evrenimizi ihtiva eden "bosluk" su anda bukulmektedir ve hep bukulmustur.

"Evren genisliyor",diyor Krauss. "Ve evrenin diger ucundaki bir galaksiye gore biz, su an neredeyse isik hizinda uzaklasmaktayiz, her ne kadar durdugumuzu sansak da."


 Bir "warp surusu" nasil gerceklesir? Basit bir roketin icinde, bir uzay istasyonundan ayrildiginizi farzedin. Bir cok isik yili uzakliktaki bir baska istasyona gitmek istiyorsunuz. Simdi de, rokette bulunan bir warp cihazini calistirdiginizi farzedin. Bu cihaz, etrafinizdaki uzayi bukuyor, arkanizdakini geriyor, onunuzdekini ise sikistiriyor olsun. Simdi hemen arkanizda olan istasyon isik yillari uzakligina gelirken, bir an once ulasilmaz derecede uzak olani hemen onunuzde duruyor… Ve en guzeli de, hic bir noktada isik hizina yaklasmamis olmaniz!..

"Bu Uzay Yolu’nda en sevdigim sey" diyor Krauss. "Pratikte olandan kurtulup evrende mumkun olanlari gormek. Cunku, eger medeniyetimiz surerse, onumuzde uzun bir zaman var."

Kaynak: zamandayolculuk.com
belgesi-1336

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin