Türkiye’deki Sıcak Su Kaynakları

Çanakkale İlindeki Kaynaklar

HIRDIRLAR KAPLICASI

Ulaşım
Eski adı Angonya olan bu kaplıca, Yenice ilçesine baglı olan Hamdibey bucagının batısında (Tahtalıdağın güney batısında) olup Hırdırlar köyünde bulunmaktadır. Balıkesir – Çanakkale yolunun Çanakkale’den itibaren 122. kilometresinden ayrılarak bir kilometre sonra Engece köyüne gelinir. Hıdırlar kaplıcası buradan 10 kilometre uzaklıktadır.
Kimyasal Bulgu
Kaplıcayı besleyen asıl kaynağın sıcaklığı 73 derece, diğeri 81 derecedir. Çamur banyosu olarak kullanılan suyun sıcaklığı 41 derecedir. Sıcak kaynaklar az madenli sıcak sulardandır. Bu sularda sodyum katyonu ile sülfat anyonu fazla miktarda bulunmaktadır. Klorür ve hidrokarbonat iyonları anyonlar miktarının ancak % 30’una gelmektedir. Radyoaktivite bakımından kaynaklar birbirinin aynı olup ölçülen miktar 11,7 – 13,6 Eman arasında değişmektedir.

Kocaeli İlindeki Kaynaklar

 

Tuzla İçmeleri

 

Ulaşım
Tuzla İçmeleri her ne kadar Kocaeli ilinin Gebze ilçesine bağlı ise de İstanbul’dan da ulaşım kolaydır. Otelleri, lokanta ve gazinoları ve sıhhi tesisatı itibariyle en ileri ülkelerdeki benzerleriyle boy ölçüşecek derecede olan Tuzla içmeleri Bizans zamanından beri bilinen şifalı sulardandır. Tuzla da biri büyükiçme, diğeri küçükiçme olmak üzere iki kaynak bulunmaktadır.
Kimyasal Bulgu
İki kaynak arasındakı başlıca fark litrede içerdikleri tuz miktarıdır. Reaksiyonları nötr olan sular mushil sulardandır. Radyoaktivite her ikisinde de 10 Eman’a yaklaşmaktadır. İçilmesi kolay olan Tuzla içme sularında klorür ve sülfat anyonları ile sodyum, kalsiyum ve magnezyum katyonları fazladır. Büyükiçmede Lityum da bulunmaktadır.
Sağlık
Şimdiye kadar yapılan tıbbi araştırmalara göre içmeler karaciğer, safra yolu, mide, kalın barsak hastalıklarına ve böbrek iltihaplarına karşı iyi gelmektedir. Barsaklarda yaşayan parazitlerle bunların yumurtalarını düşürmede Tuzla suları büyük fayda sağlar.

 

Aydın İlindeki Kaynaklar

 

Alangüllü Ilıcası

 

Ulaşım
Aydın’ın batısında Germencik’in 12 kilometre kuzeyinde ve Ovacık Dagı’nın doğusundadır. Ulaşım oldukça elverişlidir. Sıcak su kaplıcası civarında uygun tesislerin yer aldığı bilinmektedir.
Kimyasal Bulgu
Kükürtlü ve Çeltikli kaynaklarının kimyasal bileşimi aynı özellikte olup sodyum klorür ve sodyum bikarbonat bakımından zengindir. Kükürtlü kaynağın debisi 1 lt./sn., Çeltikli kaynağın debisi ise 0,5 lt./sn.’dir. Suların sıcaklıkları 50 derecenin üzerindedir.

 

Adana İlindeki Kaynaklar

 

Osmaniye-Gebeli İçmesi

 

Ulaşım
Gebeli içmesi Osmaniye ilçesinin güneyindedir.
Kimyasal Bulgu
Litresinde 2,5 gram toplam mineralizasyon içermektedir. Toprak kalevili bikarbonatlı ve karbondioksitli bir sudur. Katyonlarda magnezyum fazla bulunmaktadır.
Sağlık
Dışarıdan kullanıldığında romatizma üzerinde etkisi vardır. İçilerek kullanıldığında karaciğer, safra kesesi üzerinde etkisi vardır.

 

Mardin İlindeki Kaynaklar

 

Germiab Ilıcası

 

Ulaşım
Mardin’in Midyat ilçesinin doğusunda, Dicle nehrinin kenarında yer alır.
Kimyasal Bulgu
Litresinde 2 gram toplam mineralizasyon bulunmaktadır. Toprak kalevili, acı sulardır. Ayrıca kükürtlü hidrojen bulunmaktadır. Sıcaklıkları 60 derece civarındadır.

 

Erzincan İlindeki Kaynaklar

 

Erzincan Ilıcası

 

Ulaşım
Eksi suyun 1,5 – 2 kilometre guney – batisinda, duzlukte genisce bir alanda ilica suyu kaynamaktadir. Erzincan depreminden once daha doguda olan bu kaynak, depremden sonra kaybolmus yapilan calismalar sonrasinda bugunku yeri bulunmustur.
Kimyasal Bulgu
Litresinde toplam mineralizasyon 6 gramin uzerindedir. Kalevi ve toprak kalevili, tuzlu bikarbonatli sicak sulardir.
Sağlık
Icilerek kullanildiginda mide, barsak, karaciger ve safra kesesi yollari uzerinde etkileri gorulmektedir

 

Amasya İlindeki Kaynaklar

 

Hamamözü, Gözlek ve Terziler Kaplıcaları

Ulaşım
Hamamözü kaynağı, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Hamamözü bucağının içinde bulunur. Çorum’un Laçin ilçesine 14 kilometre uzaklıktadır.
Gözlek kaynağı, Amasya – Terzi köyü yolunun 22. kilometresinde bulunmaktadır.
Terziler Köyü kaynağı, Amasya’ya 36 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Kimyasal Bulgu
Amasya Hamamözü kaynağı suyunun sıcaklığı 39 derece civarındadır. Gözlek kaynağının ve Terzi kaynağının mineralizasyonları aynıdır.
Sağlık
Mide, barsak, romatizma üzerinde etkisi görülmektedir.

Gelen Popüler Aramalar:

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin