Gerçek Türkiye’ye Doğru, 15 Mart 1921

Hiçbir engele takılmadan, büyük bir İtalyan yolcu vapuruna kapağı attım, ama kim bilir kaç milletin sayısız haber alma servisleri bunu ilgi ile izlemiştir? Ankara’ya hareket, gizlenecek hiçbir yanı olmayan bu basit olay, konan bütün önlem ve engellere rağmen gerçekleşiyor. Pasaportumu vize ederken İngiliz makamları protesto edecek gibi oldular, ama bu hareketleri biraz yapmacık. Nihayet ”Sicilia” ağır ağır limandan uzaklaştı.

 

Rıhtımda heyecanlı bir grup milliyetçi, kadın yolcunun gidişini bir süre izledi: Acaba gittiği yerden nasıl bir izlenimle dönecekti? Bu kadar müthiş bir düşmanla savaşanlar için her olay önemli, her şey tehlikelidir.

 

Kırk sekiz saatten beri, konferansla ilgili olarak gelen haberler çok kötü. Durum gittikçe ciddîleşiyor. Radyolar İzmir sorununun güncelliğini korumakta olduğunu ve yakında çok vahim diğer olaylara yol açacağını bildiriyorlar. Hazırlanmakta olan ve niteliği pek iyi anlaşılmayan bir çözüm yolu hiç kimseyi memnun etmemekte. Bu kadar çok kararsızlıktan barış umutlarının uzaklaşmakta olduğu sonucuna varılmakta. Zaten konferansta varılan kararlar pek uygulanmıyor. Konferans bir anket yapılmasını önerdi, Türkiye kabul etti, Yunanistan bunu reddetti. Hiçbir geçerli sebep olmadan anket geriye bırakıldı. Bu tek olay savaşın devam edeceğini açıkça belirtmeye yetti.

 

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin