Anlatım Bozuklukları Örnek Sorular

Anlatim Bozukluklari – Ornek Sorular
 
1. Asagidaki cumlelerin hangisinde bir anlatim bozuklugu yoktur?
A) Gecmisteki hatiralarimiza gulumseyerek baktigimiz anda buyumusuz demektir.
B) Aclik ne dost,ne akraba,ne insanlik ne de hak tanimaz.
C) Ne hikmettir ,su dunyaya gelen aglar giden aglar.
D) Kulluk, arka arkaya yaktigim sigara izmaritleriyle dolmustu.
E) Akilli adam,kendi aklini kullanir;daha akilli adam baskalarinin da aklini kullanir.
 
2. Asagidaki cumlelerin hangisinde bir anlatim bozuklugu vardir?
A) Halkin bu dunyadan benim hicbir sey alamadigimi gorebilmesi icin elimi tabutun disinda birakin.
B) Eger ozgurce yasamiyorsak, olumu karsilamamiz daha dogru olur.
C) Bir gun ayrilacagimizi dusunebilseydik, birbirimize daha iyi davranirdik.
D) Voltaire, olum aninda basinda duran papaza: ” Icimde guzel bir yere goc ediyormusum gibi bir his var.” dedi.
E) Hangi ise elimi atsam yuzume gozume bulastiriyorum.
 
3. Asagidaki cumlelerin hangisinde gereksiz sozcuk kullanimindan kaynaklanan bir anlatim bozuklugu vardir?
A) Bugun ogleden sonraki yagan yagmur, insanlari islerinden alikoydu.
B) Insanoglu suphe icinde yasamak icin degil, sorup ogrenmek icin yaratilmistir.
C) Dalgin kafayla bir seyler ogretmeye calismak, ruzgarli havada ates yakmaya benzer.
D) Bugun bildiklerimizin disinda bir kelime bile ogrensek dunden farkli bir kisi oluruz.
E) Senin bir gecede okudugun kitabi, ben senelerce yazabilmek icin sacimi agarttim.
4. Asagidaki cumlelerin hangisinde bir anlatim bozuklugu yoktur?
A) Asirlar once yasamis buyuk bilim adamlariyla tanisip gorusme firsatini sadece kitaplar verir.
B) Kitap, seni ofkelendirmeyen, uzmeyen ve ogut veren en yakin arkadasindir.
C) Cahil insanin susmasi gerekir, zaten sussaydi cahil olamazdi.
D) Ucmasini bilmiyorsan ucurumun kenarinda yuva yapma.
E) Bu ogrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil oldugumuzu daha fazla ortaya cikartiyor.
5. Asagidaki cumlelerin hangisinde bir anlatim bozuklugu yoktur?
A) Ictigi sigaranin dumanlari gokyuzune dogru yukarilara yukseldi.
B) Sincaptan ders alinmalidir ;cunku alt dala ulasabilmek icin ust dali hedef alir.
C) Dusunceler, derinlestikce uzuntuler artarlar.
D) Agabeyini bulmak icin bir asagi bir yukari cikiyordu.
E) Kendi bildiklerini baskalarina ogret, baskalarinin bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et.
6. “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.”
Bu cumledeki anlatim bozuklugunun nedeni asagidakilerden hangisinde verilmistir?
A) Mantik hatasi
B) Ozne eksIkligi
C) Yuklem eksIkligi
D) Gereksiz sozcuk kullanimi
E) Tamlayan eksIkligi
7. Asagidaki cumlelerin hangisinde digerlerinden farkli bir nedenden kaynaklanan anlatim bozuklugu vardir?
A) Rustu, iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor.
B) Eger sutu cok disarida birakirsaniz, sut bozulur.
C) Penceremden ucan kus surulerini izliyordum.
D) Sanatcinin eserini yazdigi mekan uygunsa, tabi ki daha orijinal eserler yazacaktir.
E) Gunde on kez telefon satan dukkana ugrardi.
 
8. “Gectigimiz ay okulda yapilan toplantiya katilamamistim.”
Bu cumledeki anlatim bozuklugu asagidakilerin hangisinden kaynaklanmaktadir?
A) Ozne – yuklem uyusmazligi
B) Gereksiz sozcuk kullanimi
C) Mantik hatasi
D) Cati uyusmazligi
E) Tumlec eksIkligi
9. 1. Bugun GAP projesine yeterince odenek ayrilmadigi icin bu proje neredeyse durma noktasina gelmistir.
2. Sinav giris belgesi gelmeyenler ,OSYM merkezine basvursun.
3. Gorevliler , OSS sinavinin yapilacagi okullarin onundeki saticilara bagirmamalarini soyledi.
4. KPSS’ye on bes binin uzerinde yaklasIk on uc bin ogretmen adayi girdi.
5. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmaliyiz,dedi.
Yukaridaki cumlelerdeki anlatim bozuklugunun hangisi farkli bir nedenden kaynaklanmaktadir?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
10. “Bir cumlede ayni ekleri alan kelimelerin pes pese siralanmasi bir anlatim kusurudur.”
Asagidaki cumlelerin hangisinde bu aciklamaya ornek olabilecek bir anlatim kusuru vardir?
A) Akil kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme cevirebilir.
B) Iyi ya da kotu bir sey yoktur sadece dusunce onu oyle yapar.
C) Su anki egitim sistemimiz tek tip insan yetistirmektedir.
D) Sokaga cikip biraz gezip arkadaslarimla sohbet edip sonra eve gelip yattim.
E) Yillardir yasadigim ve cok sevdigim bu sehri ,Adana’yi, birakip Istanbul’a gidecegim.
11. Asagidaki cumlelerin hangisinde bir anlatim bozuklugu yapilmistir?
A) Ehliyet alabilmeniz icin lise ogretiminizi tamamlamaniz gerekir.
B) Unutmayin, gelecek de bir gun gelecek.
C) Yarin Siirt’ten Batman’a gidiyorum.
D) Kral da dilenci de ayni istahla acikir.
E) Ulkeler kilicla alinir; adaletle korunur.
12. Asagidaki cumlelerin hangisinde yanlis yapilan- dirilmis bir sozcukten kaynaklanan anlatim bozuklugu vardir?
A) Affetmek ve unutmak iyi insanlarin intikamidir.
B) Yolsuzluk yapanlara gereken ceza verilmelidir.
C) Uzun suredir bu mahallede kasapcilik yapan Levent Efendi, dun vefat etti.
D) Dusmanimin dusmani benim dostumdur.
E) Yazimini bilmediginiz bir kelime olursa, Imla Kilavuzu’na bakiniz.
13. Asagidaki cumlelerin hangisinde bir anlatim bozuklugu vardir?
A) Kimi insanlar odaya girdiginde aydinlatir, kimisi ciktiginda.
B) Insanlar, bircok kez olumden kacmak isterken olume suruklenmislerdir.
C) Birakin hayat ilkbahar gibi, olum de dokulen sonbahar yapraklari gibi olsun.
D) Bircok insanin degeri hayattayken degil;ancak oldukten sonra anlasilir.
E) Ayakta olmek ,diz cokup yasamaktan daha iyidir.
14. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dukkan yok mu?”
Bu cumledeki anlatim bozuklugu asagidakilerin hangisinden kaynaklanmaktadir?
A) Gereksiz sozcuk kullanimi
B) Anlamca celisen sozcuklerin bir arada kullanilmasi.
C) Ozne eksIkligi
D) Iyelik eki eksIkligi
E) Cati uyusmazligi
15. Asagidaki cumlelerin hangisinde “yasami boyunca” sozu gereksiz kullanilmistir?
A) Adamcagiz, yasami boyunca cocuklarina iyi bir gelecek saglamak icin calisti durdu.
B) Yasamin boyunca bu vicdan azabini cekeceksin.
C) Karisini ve cocuklarini olduren adam yasami boyunca muebbet hapse mahkum oldu.
D) Yasamim boyunca bu yaptiklarini hatirlayacagim.
E) Cocuklarinizin yasami boyunca mutlu olmasini istiyorsaniz onlara iyi bir egitim veriniz.
16. Asagidaki cumlelerin hangisinde “geri” sozcugu cumleden cikartildiginda cumlenin anlaminda herhangi bir daralma ya da bozulma olmaz?
A) Sendeki butun kitaplari geri alacagim.
B) Fabrika iscileri geri ise alindi.
C) Bende sana ait ne varsa hepsini sana geri iade ediyorum.
D) Eger bir karar verdiyseniz, geri adim atmayin.
E) Biraz daha geri gider misin?
17. Asagidaki cumlelerin hangisinde bir anlatim bozuklugu yoktur?
A) O mahur beste calar Musgan’la ben aglasirdim.
B) Senin on yil sonraki halini hatirladikca uzuluyorum.
C) Cocuklari cok sevdigini ve asla zarar veremeyecegini soyledi.
D) Agabeyim ders calisiyor, ben de baglama caliyordum.
E) Sevmek, yalnizligi goze alabilmektir cogu zaman.
18. Asagidaki cumlelerin hangisinde bir anlatim bozuklugu yapilmistir?
A) Ask dilekleri,yuksek katlara bir turlu ulasmazmis.
B) Her zamankinden cok farkli bir mektup okuyacaksin.
C) Divan Edebiyati, Arap ve ozellikle Iran edebiyatinin etkisiyle gelismeye baslar.
D) Coplukten beslenenleri gorunce bize anlatilan her seyi unutmak istedik.
E) Turkler, Islamiyet’i kabul ettikten sonra , hayata bakis acilarinda onemli degisIklikler olmustur.

 

CEVAP ANAHTARI: 1) E 2) E 3) A 4) A 5) E 6) C 7) D 8) C 9) D 10) D 11) A 12) C 13) A 14) D 15) C 16) C 17) E 18) E

 

belgesi-2863

Belgeci , 2422 belge yazmış

Cevap Gönderin