İnternet Üzerinden Başvururken

 


İnternet teknolojilerinin firmaların doğru adaylara ulaşmalarında kolaylık sağlayarak işe alım süreçlerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağladığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçek.


Bir başka gerçek ise, adayların internet üzerinden diledikleri pozisyonlara çok daha hızlı bir şekilde başvurabiliyor olmaları. Aday, kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme girmesinin ardından sadece bir tuşa tıklayarak dilediği pozisyona başvurabiliyor.


Burada sözümüz adaylara…



İnternetin başvurularınızı kolaylaştırması, eskiden klasik özgeçmişlerinize gösterdiğiniz özeni sanal platformlarda göstermenize gerek kalmadığı anlamına gelmiyor. Firmaların veri tabanlarında belli bir formatta hazırlanmış binlerce özgeçmişin arasından sıyrılıp fark edilebilmenin aslında çok basit yolları bulunuyor:


1.       Özgeçmişinizde kişisel bilgilerinizi doğru oluşturduğunuzdan emin olun. Unutmayın ki firmalar size bu bilgiler aracılığıyla ulaşacaklar.


2.       Eğitim bilgilerinizde, lise, lisans ve yüksek lisans eğitimlerinizi belirtin. Lise bilgileriniz size göre daha önemsiz gelebilir ama bazı pozisyonlarda, bu bilgiler ayırt edici bir özellik haline gelebiliyor.


3.       Profesyonel deneyim bilgilerinizde, çalıştığınız şirket ve unvanınızın yanı sıra, iş tanımınızı belirtmeyi unutmayın. Yeni mezunsanız, staj dönemlerinizde size verilen sorumlulukları özellikle yazın.


4.       Yabancı diliniz, teknik ve bilgisayar becerilerinizi belirtin. Özellikle bu bilgilerde, bilmediğiniz bir programı eklemeyin. Özgeçmişinizin “Diğer Bilgiler” bölümünde yabancı dilinizi nerede öğrendiğiniz, bildiğiniz bilgisayar programlarını hangi projelerde kullandığınız hakkında bilgi verin.


5.       Özgeçmişinizin “Diğer Bilgiler” bölümü, kendinizi ifade etmenizde kullanabileceğiniz değerli bir alandır. Çeşitli yarışmalarda kazandığınız başarıları, kulüp/dernek üyeliklerinizi ve sosyal aktivitelerinizi burada belirtebilirsiniz.


6.       Kapak yazısı, sizi diğer adaylardan ayırt edecek bir bölümdür. Başvurduğunuz pozisyona neden uygun olabileceğinizi belirten, edindiğiniz deneyimler doğrultusunda kendinize çizdiğiniz kariyer planını anlatan bir kapak yazısı ekleyebilirsiniz.


7.       Özgeçmişinizde yazım hatası olmamasına dikkat edin. Kendinizi bir insan kaynakları uzmanının yerine koyun. Özgeçmişinde bu özeni göstermeyen bir kişiyle çalışmak ister miydiniz?


8.       Özgeçmişinizin güncel olmasına dikkat edin. Mezuniyet durumunuz, son işyeriniz gibi bilgileri sürekli olarak güncelleyin. Başvuruda bulunduğunuz firmaların veri tabanlarında özgeçmişleriniz eş zamanlı olarak güncelleniyor.


9.       Firmaların Genel Başvuru ilanlarına özgeçmişlerinizi bırakarak, açık bir pozisyon durumunda ilk aranan kişilerden biri olma şansını elde edebilirsiniz.


10.   Son olarak, ilgilenmediğiniz ya da beklenen niteliklere aslında uymadığınızı düşündüğünüz pozisyonlara başvurmayın. Aynı firmanın sizin niteliklerinizle birebir örtüşen bir ilanıyla daha karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda her ilana başvuran bir kişi olarak algılanmanız, firmada iyi bir izlenim yaratmayabilir.


Özgeçmişiniz, firmayla ilk temasınız. Bu ilk temas, sizin iş sorumluluklarınızı yerine getirirken göstereceğiniz özen ve dikkat konusunda da fikir verecektir.


Kariyer hedeflerinize ve beklentilerinize uygun bir iş bulmanın kolay olmadığını sizlerle sürekli iletişim halinde olan kişiler olarak çok iyi biliyoruz. Zor olmanın, imkansız olmak anlamına gelmediğini, bizim kadar sizler de biliyorsunuz. Dikkat edeceğiniz birkaç nokta, sizi idealinizdeki işe bir adım daha yaklaştıracak…


 


belgesi-628

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin